Hírek

Imázsfilmet készített az Almazsi és a Hasomer Hacair a someres ifjúság életéről

Az „Alapítvány a Magyar Zsidó Ifjúságért” (rövid néven ALMAZSI) kezdeményezésére és támogatásával elkészült az első, gyerekek és fiatalok által forgatott imázsfilm, amely a Hasomer Hacair zsidó cionista ifjúsági szervezet életét és múltját mutatja be. Az elkészült alkotást éppen a zsidó újévre időzítve, szeptember 30-án, szűkkörű vetítésen mutatták be. A résztvevők között megjelent Kardi Judit, a Magyarországi Cionista Szövetség elnöke, Heisler Andás, a Mazsihisz elnöke és a Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is.

somer_film_kep1

„Olyan fiatal vagy, mint az álmaid”
(Simon Peresz, 1923-2016 )

Az alapítvány elnöke Dombi Gábor szerint – aki Kőszegi Lajostól vette át a szervezet képviseletét ‑ napjainkban a magyarországi zsidóság nagyon sokszínű, s a vallás gyakorlásának formái vagy a holokauszt emléke csak egy-egy kohéziós kapocs a zsidósághoz. A XXI. századi zsidó ifjúság életében újfajta kötődések alakulnak ki, amelynek elemei a vallási és életmódbeli tradíciókból, az elődök által megélt magyar és zsidó történelemből,  a modern zsidó ideológiákból és Izraelhez fűződő kapcsolatból állnak össze egységgé. A Hasomer Hacair humanista cionista, világi mozgalomként is szerves része a zsidóság egészének. Az „Alapítvány a Magyar Zsidó Ifjúságért” célja, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a zsidó ifjúsági mozgalmak, közösségek fejlődését, megteremtse működésük kereteit – elsődlegesen a Hasomer Hacair munkájában véve részt. Hasznosnak látnák, ha több ifjúsági kezdeményezés, mozgalom, tábor, iskola és képzés támogatására nyílna mód az ALMAZSI kuratóriuma számára, amely jelenleg olyan szülőkből áll, akiknek gyermeke a Somer mozgalom tagja.

Az ALMAZSI elindult a NEA Új nemzedékek jövőjéért kollégiumánál a Civil szervezetek szakmai programjának támogatására kiírt pályázatán, és az itt nyert pénzből valósult meg az az imázsfilm, amely a Hasomer Hacair életét mutatja be. Fiatalok és gyerekek hónapokon keresztül forgatták, vágták a nagyon dinamikus, izgalmas 15 perces filmet. Az elkészült alkotást az alapítvány szeretné bemutatni több, zsidó és nem zsidó iskolában is, s fontosnak véli, hogy ne csak a gyerekek, hanem a szülők is megismerjék, mivel foglalkozik a Hasomer Hacair. A film rendezője, elkészítésének koordinátora Bedő Marci volt, aki maga is tíz éven keresztül volt aktív someres, madrich és később a szervezet vezetője, napjainkban pedig meghatározó támogatója. Someres lelkesedése és szakmai elhivatottsága átüt a filmen is.

A filmbemutató része volt az új saliach bemutatkozása. A someros hagyomány szerint a szervezetet ugyan fiatalok vezetik, de segítséget kapnak olyan felnőtt „küldöttől”, aki segíti a gyerekek programjait. Az elmúlt években Ilan Sagiv kezei alatt működött a Hasomer Hacair, s most munkáját – megbízatása időtartamának lejárta miatt – Szalai Nóra folytatja. Szalai Nóra 1992-ben csatlakozott a Somer mozgalomhoz, majd főiskolai évei alatt és után is zsidósággal és gyerekekkel kapcsolatos munkákat végzett. 2011-től idén májusig Izraelben élt.

Az „Alapítvány a Magyar Zsidó Ifjúságért” kuratóriuma (Dombi Gábor, Staller Judit és Pataki-Nuber Anikó) bízik abban, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét, s a Hasomer Hacair fejlődésében egy új határkövet jelent az elkészült film.

A film linkje

https://www.youtube.com/watch?v=R05a88tdYFU&feature=youtu.be

Képek a filmből

somer_film_kep2

somer_film_kep3

somer_film_kep5

somer_film_kep6